ZAPOSLIMO

  • Zaposlimo računovodkinjo.
  • Pogoj je samostojno delo s programi SAOP : miniMAX, iCenter

Prijave sprejemamo samo po elektronski pošti s priloženim življenjepisom: info@yelly.si.

 
 
 

RAČUNOVODSTVO NA HRVAŠKEM IN V SRBIJI

Podjetjem, ki posljujejo na Hrvaškem ali v Srbiji  nudimo celovite računovodske storitve na enem mestu.

Naši sodelavci iz Hrvaške in Srbije  poznajo zakonodajo obeh držav. Tako boste iz prve roke dobili informacije o posebnostih, na katere morate biti pri svojem poslovanju posebej pozorni.

 
 
 

Razstava umetniških del priznanega akademskega slikarja Zmaga Jeraja

Razstava umetniških del priznanega slovenskega akademskega slikarja Zmaga Jeraja bo v naših poslovnih prostorih na naslovu Vodnikova cesta 211, Ljubljana v času od 10.06.-10.07.2019 Vljudno vabljeni.

 
 
 

KONTROLING – Samostojna funkcija v podjetu

Danes je pravočasna informacija ključna. Kontroling pomeni celovito podporo za učinkovito upravljanje podjetja. V prvi fazi predstavlja managerju predvsem nadzor nad poslovanjem podjetja. Zajema tudi planiranje, ki danes zopet dobiva na pomenu, saj si podjetje s tem postavi jasne cilje. Na podlagi tega podjetje lahko sproti analizira odmike od načrtovanih ciljev, ter ugotavlja in analizira vzroke za njihov nastanek in predlaga ukrepe ter izboljšave za naprej.

Kontroling je učinkovito orodje za vodenje. Namenjeno je managerjem in vsem vodstvenim strukturam v podjetjih, ki potrebujejo ključne informacije. S strateškim načrtovanjem se konkretizirajo strategije posameznih poslovnih področij kot so trženje, kadri, razvoj, finance, proizvodnja in podobno. S tem se zagotovi, da vsa pomembna področja v podjetju sodelujejo med seboj in hkrati prispevajo svoj delež k uresničitvi celotne strategije podjetja. Vodstvo podjetja pa s tem uvede boljši pregled nad poslovanjem in tekoče spremlja vse pomembne poslovne kategorije.

Sodoben kontroling nam na enostaven in pregleden način prikaže stanje podjetja. Vsebuje elemente strateškega in operativnega vodenja in upravljanja. Strokovno usposobljen in kompetenten kontroler je svetovalec managerju. Kontroling je učinkovit le takrat, ko je med manegerjem in kontrolerjem vzpostavljeno medsebojno zaupanje, dialog in dobro komuniciranje.

Kontroling dobiva v slovenskem prostoru vse pomembnejšo vlogo. V podjetjih z vpeljanim kontrolingom imajo tekoč nadzor nad celotnim poslovanjem, predvsem pa nad stroški, zato jih lahko ustrezno zmanjšujejo. Uvedba kontrolinga je smiselna v vseh podjetjih ne glede na velikost in je primerna tudi za majhna podjetja.

UVEDBA kontrolinga v praksi

V praksi uvedba kontrolinga predstavlja samostojen projekt, v katerem naj sodelujejo vsi ključne vodje oddelkov oz. posameznih služb v podjetju, ki se jih vključuje v projekt po potrebi.

Za vsako področje podjetje določi in uporablja kazalnike, ki dejansko odražajo položaj podjetja. Hkrati omogočajo primerjavo za daljše časovno obdobje in z dejavnostjo. V fazi uvedbe kontrolinga se v podjetju dokončno definira ključne kazalnike, roke za spremljavo, določi njihove ciljne vrednosti in tudi odgovorne osebe. Uvede se lahko več kazalnikov, ki pa morajo biti primerni dejavnosti podjetja, nedvoumno definirani, ter jasni vsem, ki jih bodo uporabljali.

Za kvalitetne in pravočasne odločitve mora imeti podjetje sistem, ki vsebuje preverjene, kvalitetne in združene podatke iz več virov, saj je število uporabnikov podjetja, ki koristijo kontroling več. V praksi spoznavamo, da je najbolj učinkovita kratka, jasna in pravočasna informacija. Zato se vpeljuje poročevalski sistem po različnih vsebinah. Za različne notranje uporabnike v podjetju se pripravijo različna poročila. Za določene ključne finančne in prodajne podatke se lahko izdelajo dnevna poročila, za druge vsebine pa se določijo daljši roki, npr. enkrat tedensko ali mesečno.

INFORMACIJSKA PODPORA in zunanji svetovalci

Informacijske podpore je danes na trgu veliko. Do sedaj je bila na voljo le velikim podjetjem, sedaj pa jo po dostopnih cenah lahko uporabijo tudi v majhnih podjetjih. Pomembno je le da se izbere najbolj primeren paket za dejavnost in podjetje kot celoto. Danes je tudi na slovenskem trgu že veliko različnih orodij za podporo kontrolingu. V kolikor v podjetju ni ustrezno usposobljenega kadra je pravilna odločitev da se sklene pogodba z zunanjimi svetovalci, ki lahko oblikujejo rešitev po potrebah podjetja. S strokovnega in stroškovnega vidika je to pametna odločitev, saj imajo dobri zunanji svetovalci veliko znanja, predvsem pa prakse.

In za konec še nasvet: V kolikor se lotite uvedbe kontrolinga razmišljajte o celoti, ki naj zajame vse poslovne funkcije podjetja , saj vam delne analize ne prikažejo celotne slike poslovanja podjetja.

Avtorica: Nives Jelenec, računovodja leta 2010

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.