ZAPOSLIMO

  • Zaposlimo računovodkinjo.
  • Pogoj je samostojno delo s programi SAOP : miniMAX, iCenter

Prijave sprejemamo samo po elektronski pošti s priloženim življenjepisom: info@yelly.si.

 
 
 

RAČUNOVODSTVO NA HRVAŠKEM IN V SRBIJI

Podjetjem, ki posljujejo na Hrvaškem ali v Srbiji  nudimo celovite računovodske storitve na enem mestu.

Naši sodelavci iz Hrvaške in Srbije  poznajo zakonodajo obeh držav. Tako boste iz prve roke dobili informacije o posebnostih, na katere morate biti pri svojem poslovanju posebej pozorni.

 
 
 

Razstava umetniških del priznanega akademskega slikarja Zmaga Jeraja

Razstava umetniških del priznanega slovenskega akademskega slikarja Zmaga Jeraja bo v naših poslovnih prostorih na naslovu Vodnikova cesta 211, Ljubljana v času od 10.06.-10.07.2019 Vljudno vabljeni.

 
 
 

Kontroling in analiza stroškovne cene

Vsako podjetje pozna izračun stroškovne cene (lastne cene). Izračun stroškovne cene neposredno obravnava SRS 16 – Stroški po vrstah, mestih in nosilcih. V tem sestavku se ne bomo posvetili sami vsebini in sestavi stroškovne cene ampak se bomo posvetili nalogi, ki se jo v kontrolingu uporabimo večkrat in t.j. analiza stroškovne cene.

Analiza stroškovne cene je pomembna iz večih vidikov. Npr. z njeno pomočjo lahko po končanem mesečnem obračunu, ugotovimo odmike dejanske stroškovne cene od planske. Po drugi strani pa lahko s pomočjo analize odgovornim v podjetju pokažemo npr. vpliv amortizacije na stroškovno ceno.

Poglejmo primer: V podjetju imate proizvodno linijo, ki ima preostalo vrednost nič, kar pomeni, da amortizacija nima vpliva na stroškovno ceno, bo pa sredi leta dalo v pogon dalo novo proizvodno linijo za enak proizvod.

Na začetku leta določi stroškovno ceno, katere izračun je naslednji:

Zaloga je vrednotena po ceni 221,49 evrov – po proizvajalnih stroških. Osnova za določitev prodajne cene je polna lastna cena 247,91 evrov. V podjetju določijo, da je dodatek 10%. Tako znaša prodajna cena 272,70 evrov. Podjetje sklene letno pogodbo z kupcem za prodajo izdelka po tej ceni.

To je klasična situacija v podjetjih. Kaj pa vloga kontrolinga? V tem primeru, ko se ve, da bo sredi leta začela z obratovanjem nova linija, mora kontroling pripraviti simulacijo stroškovne cene z amortizacijo nove linije in opozoriti odgovorne, na to, tako, da pri določanju prodajne cene upoštevajo tudi to situacijo - uvedba nove proizvodne linije sredi leta.

Izračun za izdelek na novi liniji je naslednji:

Zaloga je vrednotena po ceni 278,12 evrov – po proizvajalnih stroških. Osnova za določitev prodajne cene je polna lastna cena 310,65 evrov.

Takoj se vidi, da podjetje z letno določeno prodajno ceno ne pokriva niti proizvajalnih stroškov na novi liniji kaj šele vseh stroškov povezanih s proizvodom.

V takih primerih pride do izraza naloga kontrolinga, da predvideva, analizira in opozarja odgovorne na vplive, ki jih lahko prinesejo odločitve odgovornih.

Lipovšek Sebastian, svetovalec za kontroling

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.